Music Center

Ásványkutató Központ
2018-02-05
Szólamok
2023-07-20
2016 - MSc

tervező

Bató Blanka


építész konzulens:
Kovács Péter DLA


Diplomamunkám témája egy könnyűzenei központ létrehozása volt Debrecen belvárosában a városmagot átszelő körút mellett. A helyszínválasztás szempontjából meghatározó volt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola valamint a leendő Komolyzenei hangversenyterem közelsége, mivel a tervezett épület ezt, egy Könnyűzenei egységgel kiegészítve, komplex „Zenei Központot” hoz létre a belvárosban. A tervezési helyszín egy csonkolt, városszöveti sebhely, melyet a körútépítés óta még nem tudott begyógyítani a város. Oromfalak, szabálytalan telekhatárok, a hatsávos út túloldalán többszintes panellakások sora töri meg a belváros képét. Közelebbről vizsgálva kiderül, hogy az útbővítés miatt a telek új szabályozási nyomvonalon áll, a beépítési magasság meghatározott, zártsorúan beépítendő, a közvetlenül mellette lévő földszintes lakóépületek beépítési vonala szintén levágott.

A Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület 1989 óta működteti a debreceni Rocksulit, mára több mint húsz fős tantestületté és több száz fiatalt befogadó intézménnyé nőtte ki magát. A Rocksuli Debrecenben megadta a lehetőséget a kortól és képzettségtől független zeneoktatásra, diákjainak létszáma évről évre nő. Az elmúlt két évtizedben kilencszer költözött az iskola, jelenleg az Ifjúsági házban működik, mely még mindig nem a megfelelő hely, hiszen nem erre a célra lett kialakítva. A rossz akusztika megnehezíti az oktatók és diákok helyzetét, ezért az elsődleges feladat egy akusztikailag jól működő zeneiskola tervezése volt, mely mind önmagán belül, mind a külső környezetétől jobban izolált egységekből áll.

Másodsorban olyan zenei komplexum létrehozása volt a cél, melyben az oktatáson kívül helyet kap egy koncertterem is, ahol a hallgatók kamatoztathatják megszerzett tudásukat, gyakorolhatnak, koncerteket tarthatnak sőt, találkozhatnak a hazai könnyűzenei élet szereplőivel. Változatos, sokszínű zenei élet alakulhat itt ki, legyen szó jazz, rock vagy alternatív zenekarok koncertjéről. A sokszínűség erősítése mellett, a stúdiók és próbatermek megjelenésével az önfenntarthatóságot biztosítom. A Rocksuli is üzemeltet jelenleg egy pár négyzetméteres stúdiót, és van egy kicsi próbatermük is, ahol a hallgatók a féléves fellépésekre próbálhatnak, de ezt kinőtték. Továbbá, ha a stúdiókban már befutott zenészek veszik fel hanglemezeiket, lehetőség nyílik a még kezdők és a már profik közötti kommunikációra.Bató Blanka diplomamunkája az építészfórumon