Gönc városi uszoda
2017-08-11
DE Onkoradiológia
2017-08-11
Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum

Elhelyezkedés: Debrecen

Megépült: 2011

Tervező: Kovács Péter DLA, Lengyel István

Az épület szerkesztését a programból adódó egyszerű racionális elvek határozták meg. A két nagy laboregység a háromszög két oldalán lévő szárnyban lett elhelyezve. Az így létrejövő, „V” alak a klinika főbejárata felé nyílik. Az előcsarnok, mint köztes tér nem csak vizuálisan kapcsolódik a külső térhez, hanem a külső és belső terek közötti átmenetet növényzete és klímája révén is közvetíti. Ezt a teret temperált térként működtetjük, így energiatudatos tervezési elv szerinti előtér jön létre, mely a homlokzati felületek majdnem felét magába foglalja. A funkcióterületek vertikálisan és horizontálisan az illetékességek alapján szerveződtek.  A nagy hallgatói forgalmú oktatási-, illetve a betegforgalmú területek a földszinten vannak, a kisebb forgalmú, vagy nagyobb kontrollt igénylő területek ezek fölött vagy alatt találhatók. Az általános klinikai és a mikrobiológia szervezeti egységen belül szintén változik a helyiségek tisztasági és biztonsági fokozata.  A hallgatók a tanszékekhez kapcsolódó laborszárnyakat az előcsarnok hídrendszerén keresztül érik el, a belső technológiai megközelítést pedig a „V” szárainak találkozásánál elhelyezett lépcső és lift biztosítja. A funkciók elhelyezését térbeli szövetként értelmeztük.

http://www.archdaily.com/244371/faculty-of-informatics-peter-kovacs-dla-istvan-lengyel/

http://epiteszforum.hu/topologia-matek-epiteszet-bonyolult-terbeli-szovet-logikus-epitese-in-vitro-debrecen