Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Gönc Városi tanuszoda-szabadidőközpont
2017-08-11
Debreceni Egyetem
In Vitro
2017-08-11

Debreceni Egyetem Informatikai Kar


tervező
Kovács Péter DLA és Lengyel István

elhelyezkedés:
Debrecen

épült:
2011


A pályázaton első díjat nyert terv még két, karakteresen zárt egységeket alkotó „kubust” tartalmazott, de csak a tárgyi projekt épült meg.
Az Informatikai Kar tömbszerű formát idéző tömege a funkcionális terek és a köztes területek kimetsződéseiből épült fel úgy, hogy a zárt egységre szerkesztettség továbbra is szempont volt. A térszerkezet magja a belső gyalogos tengelyre települő aula. Keletre tanszéki szárnyak, nyugatra oktatótermek kapcsolódnak az aulatérhez, melyek a végeken virtuális vagy funkcionális gerenda és híd elemekkel összekapcsolódnak. A köztes térbe a kimetszések logikájára épülve kerülnek be az előadók. A nagyelőadó tere a föld alá csúszik, ezzel a keleti belső udvar levegősebb. A nyugati oldalon az egymás fölött elhelyezett előadók szándékoltan befeszülnek a térbe.

A tervezői és  a megrendelői szándék is egy nyitott épület létrehozása volt. Ez nincs ellentmondásban a zárt tömegszerkesztéssel, sőt a negatív és pozitív tömegek hangsúlyosabb szétválasztása felerősíti ezt a hatást. Az át és kiláthatóság egyben a fény jelenléte. A fény az épületet átjárja, a fehér, vagy világos felületek a reflektív fényhatások tartozékai. Ez a szándék érvényesül az előadó termekben és a belső köztes, vagy közlekedőterekben is. A kiselőadók térbeli eltolása nem egyedül formai játék, - a fény felülről, a belső tér felől is bevilágítja a termet. A tájolás, sötétítés és árnyékolás elemzése lehetővé tette, hogy az általában sötétebb tereket szerető funkció és a fény jelenléte által teremtett nyitottság ne zárják ki egymást.

Archdailyn és Építészfórumon megjelent cikk a Debreceni Egyetem Informatikai karának épületéről