Mesterségek Műhelye Tiszavasvári

DMT – Debreceni Művésztelep
2018-02-05
Határmenti kitekintő és Tiszatúra 0 pont
2018-02-05

2015

tervező

Iszály Anna


építész konzulens:
Kovács Péter DLA


Témaválasztásom személyes indíttatású - mondhatnám nem én kerestem, hanem a téma talált meg engem. Tiszavasvári lakosként és annak révén, hogy Apukám a helyi tévé főszerkesztője, volt lehetőségem részt venni egy forgatáson, ami az ottani cigánytelepen készült. Ez előtt is foglalkoztatott a téma, de a forgatás olyan élményt hagyott bennem, ami miatt még inkább szívügyemnek érzem, hogy tegyünk ezeknek az embereknek a jövőjéért.

Tiszavasváriban található az ország egyik legnagyobb cigánytelepe. (Beás cigányok). Ebben a városban jártam az általános, illetve a középiskolát. Mondhatnám egész életem során kapcsolatban voltam ezzel a kultúrával, így volt alkalmam megismerni őket.
Városunkban nagyon súlyos a cigányság helyzete, hiába látszik megszűnni az oktatáson belüli szegregáció. (Adatok, elemzések a tervhez készült tanulmányomban olvashatók.) Az itt élők körében olyan több generáción át mélyülő (szociális, közösségi, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatottsági) hátrányok halmozódtak fel, amelyek kezelése az érintettek önerejéből lehetetlen.
A tervezés megkezdése előtt sokat vizsgáltam ezt a kultúrát és annak hagyományait. Különös tekintettel a Tiszavasvári cigányságra nézve. Olvastam különböző integrációs programokat, tanulmányokat. Az, ami mégis leginkább kifejezte számomra, hogy mi az, amit keresünk, amit vissza szeretnénk hozni a múltból, az Sára Sándor: Cigányok című dokumentumfilmje volt. A film 1963-ban készült. Nagyon jól érzékelteti, hogy ekkor még ott volt ezekben az emberekben a lendület, a harcos, felelős magatartás és a változtatni akarás. Szegénység tekintetében nem változott túlságosan a helyzetük, de a társadalmi megbecsülésük sajnos egyre inkább romlik, ami kihatással van az önképükre.
A feladat szerintem nem feltétlenül az, hogy asszimilációra kényszerítsük őket, hanem hogy saját kultúrájuk révén tudják megmutatni értékeiket. Ehhez motivációt kell adnunk, hogy legyen bennük tenni akarás a szebb jövő érdekében.


Iszály Anna diplomamunkája az építészfórumon