VÍZITÚRA KIKÖTŐ

Függőleges Temető-Tokio
2018-02-13
Mozgásszínház
2018-02-13
2018 - MSc

tervező

Zsíros Renáta


építész konzulens:
Kovács Péter DLA


Diploma témám alapötletét első sorban a vízitúra adta. Az itteni szakaszon a Hernád part elég látványos és a folyóban kialakult kisebb-nagyobb szigetek, folyókanyarulatok is változatossá teszik a szakaszt. Az alapkoncepció tehát egy csónakház kiépítése volt egy megálló stéggel, ahol a túrázók megpihenhetnek, tutajt, kajakot kölcsönözhetnek stb. Ideális helyszínnek Szentistvánbaksa északi határa bizonyult. A település határában egy hatalmas szilvamag alakú sziget szeli ketté a folyót.  A pár évvel ezelőtt árvízvédelem szempontjából megépített vasbeton támfal itt egy háromszög alakú telket kirekesztve készült el. Ezen a helyszínen jelenleg két kis faszerkezetű hétvégi ház található, amelyek már használaton kívül vannak. A terület ez által árvízvédelem nélkül maradt, így ideálisnak bizonyult a kikötő megépítésére.

Az alapkoncepcióm szerint a csónakház erre a telekre települt volna, de a közel 4 méteres szintkülönbség miatt a vízitúrázók számára ez nehezen megközelíthető, és a kajak és kenuk kikötése a folyómentén leszűkítette volna a Hernád keresztmetszetét. A kikötés lehetőségét ezért a terület lesüllyesztésével oldottam meg. A folyó vonalát megtartva egy háromszög alakú stéget hoztam létre, amely követi a korábbi part vonalát. A csónakházat az évente rendszeresen létrejövő árvíz miatt lábakra állítottam, így a vezérszintet az utca szintjével megegyezően alakítottam ki. A stégről egy rámpa segítségével lehet átjutni a csónakház beton alapjára. Innen egy lépcsőn keresztül lehet feljutni az utca szinthez. A telek különleges helyzete továbbá, hogy az utca túl oldalán közvetlenül helyezkedik el az alsó pincesor. Az itteni pincék is hasonló helyzetűek, mint a domb tetején lévő elhagyott épületek. A könnyű megközelítés miatt viszont több pince és telek is használatban van jelenleg is. A használaton kívüliek elég rossz állapotúak, és sok közülük már elbontásra került. A pincesor elején ezért számos üresen maradt telek található. A két terület közelsége miatt ideálisnak tűnt az út jobb oldalát is bevonni a programba. A további pusztulás elkerülése miatt egy borterasz kialakítását képzeltem el, amelyhez (kiegészítve a meglévő présházakat) kisebb kunyhók tartoznak, a kirándulók számára tehát pihenő lehetőséget is biztosítva ezzel. A borterasz létrehozásával ismét fellendülhetne az egykor virágzó szőlőtermesztés is, megmentve a helyi présházakat. Az utóbbi időben Szentistvánbaksa hanyatlásnak indult, ezzel a programmal viszont turisztikailag újra fejlődésnek indulhatna a település, amellyel a helyi értékek és a kiváló természeti adottságok megőrizhetőek lennének.

A tervezési területhez hozzátartozik a csónakház túloldalán lévő füves terület is, amely használata nélkül a terek a falutól elkülönülve, csupán Északra lennének nyitottak. A terület programba való utólagos bevonása ideális helyszínéül szolgálhatna az itteni lakosok egy-egy nagyobb rendezvényének lebonyolítására. A meglévő rendezvénytér elhelyezkedése miatt is kevésbé alkalmatlan ezeknek a feladatoknak a betöltésére. Az új tér mobilis színpaddal és bútorokkal, akár a csónakház hosszoldali homlokzatát vetítőfelületként használva betölthetné ezt a funkciót a közösség számára, lehetővé téve a tervezett tér falu felé nyitását is.