Debrecen Intermodális Központ IKKK

Debreceni Egyetem Tudományok Palotája
2017-08-11
Hévízgyógyfürdő és Reumakórház
2017-08-11

Debreceni Intermodális Közösségi Közlekedési Központ, „IKKK”


tervező
Kovács Péter DLA és Lengyel István

elhelyezkedés:
Debrecen

tervpályázat:
2013

terv:
2015


A pályázaton első díjat nyert terv még két, karakteresen zárt egységeket alkotó „kubust” tartalmazott, de csak a tárgyi projekt épült meg.
Az állomás előtti tér a második vh. bombázásai után alakult ki. A korábbi indóház előtti városi tömb a romok eltakarítása után üres terület maradt. A térszerkezetben idegen, túl nagy teresedésben egy máig nem működő park jött létre.  Az új beépítésnél célunk volt a térfalakat szűkíteni, a gyalogos sűrűsödéseket a városközpont közelében tartani. A koncepció lényege, hogy az intermodális központ egy déli kapuzati elemmel a hosszú gyalogos térként átalakuló Piac utca másik végpontját képezze.

A koncepció második eleme a 4-es főút állomás előtti szakaszának térszín alá vezetése. Ez azt a lehetőséget is kínálja, hogy a helyi és távolsági buszjáratok közvetlenül az állomás aluljáró szintjéhez szervezhetők. A jelenlegi állomás épület komoly anyagi és építészeti értékeket tartalmaz. Üzemeltetője sajnos az épületet hagyta tönkremenni, de a régi fotók is bizonyítják, hogy a 60-as évek magyar építészeti kultúrájából az együttes magasan kiemelkedett. Ezért azt az új beépítésbe integráltuk.

Építészfórumon megjelent cikk az épületről